7 syytä liittyä TamAukseen!

Uusi lukuvuosi alkaa häämöttää jo, joten on aika kääntää pikkuhiljaa katse kohti syksyllä alkavia opintoja. Monella on edessä totuttuun verraten hyvin erilainen ja jännittävä vuosi aineenopettajan pedagogisten opintojen parissa. Aineenopeopiskelijana on uniikissa asemassa kaksi tai useampi rautaa tulessa samanaikaisesti. Opintojen alussa on jo monta vuotta opintoja takana ja jalat juurtuneet omaan pääainejärjestöön. Pedavuonna edessä on kuitenkin monia ihan uusia haasteita ja vanhakin opiskelija voi kokea olevansa ihan hukassa. Tämän vuoden aikana koetaan ylä- ja alamäkiä matkalla kohti opettajuutta ja pikkuhiljaa aletaan muodostamaan omaa opeidentiteettiä. 

Koska pedavuosi on niin erilainen ja omalla tavallaan haastava, TamAus on tukena heti alusta asti. Alle onkin listattu seitsemän tapaa, jolla me TamAuksessa autetaan matkalla aineenopettajaksi!

1. Tuutorointi

Vaikka se saattaakin kuulostaa hassulta jo neljättä vuotta yliopistossa opiskelevan korvaan, niin TamAus tarjoaa pedavuotta käyville tuutorointia ja tähän on erittäin tärkeä syy!

Pedavuosi on hyvin erilainen vuosi tahdiltaan, sisällöltään ja käytänteiltään kuin pääaineopinnot ja hetkittäin saattaa kokeneellakin opiskelijalla olla tunne, että nyt olisi avun tarve. Eri tiedekuntien välisissä käytänteissä niin akateemisesti kuin hallinnossa on suuriakin eroavaisuuksia ja pedagogisten opintojen navigointi voi tästä johtuen olla hetkittäin haastavaa. Tuutorit ovat kuitenkin valmiudessa vastaamaan kysymyksiin aina tarvittaessa ja opastavat eteenpäin. Jos pedavuoden aikana alkaa mietityttää mikä on didaktikko tai ravustaja, mitä kaikkea pedagogisten opintojen messuihin sisältyy, tai mistä Edu’s Cafe löytyy, tuutorit auttavat. 

TamAuksen tuutorit auttavat auskujen ja tuutorien yhteisessä Telegram ryhmässä, sekä jokaiselle aineryhmälle on myös oma Telgram ryhmä jossa voi saada vielä täsmällisempää apua joko tuutoreilta tai muilta oman alan auskuilta.

2. Osaksi poikkitieteellistä yhteisöä

Aineenopeopiskelijoita tulee monista lähtökohdista hyvin poikkitieteellisesti eri Tampereen kampuksilta. Ilman aineenopeopintoja tiet eivät välttämättä koskaan kohtaisi. 

Perinteisesti aineenopettajia aloittaa ainakin Hervannan Hiukkasesta matematiikan, fysiikan, kemian ja tietotekniikan opettajina, Kaupin Salusista terveystiedon opettajina, sekä keskustasta Lexicasta vieraiden kielten opettajina, Kopulasta ja Teemasta äidinkielen ja kirjallisuuden opettajina, Luupista matematiikan ja tietotekniikan opettajina, Patinasta historian opettajina, Aatoksesta filosofian opettajina ja Interaktiosta yhteiskuntaopin opettajina. Tämän lisäksi aineenopettajaksi voi suuntautua hyvin laajasti myös lähes mistä ainejärjestöstä ja opintosuunnasta vain, riippuen omista opinnoista. 

Poikkitieteellisyys on ehdottomasti rikkaus TamAuksessa ja yksi pedavuoden parhaista puolista. Vuoden aikana pääsee tutustumaan monenlaisiin ihmisiin ja luomaan jopa läpi elämän kestäviä ystävyyksiä. Poikkitieteelliset perinteet näkyvät myös TamAuksen toiminnassa. Tuutorien järjestämissä tai koko TamAukselle suunnatuissa tapahtumissa voit tulla mukaan teekkarisaunalle rentoutumaan, sitsaamaan seremoniamestarin ja toastmasterin johtamana, väittelemään sitsilaulujen oikeista nimistä ja pelaamaan akateemisia urheilulajeja aina pullopallosta kyykkään. Erityisesti tuutorien järjestämissä tapahtumissa pääsee tutustumaan toisiin auskuihin rennoissa merkeissä matalalla kynnyksellä ennen harkkojen alkua, niin opetustilanteisiin lähteminen ei enää ole niin jännittävää kun rinnalla on jo tuttu ihminen. Harjoittelujen aikana pääsee nimittäin yhdessä harkkaparin kanssa harjoittelemaan opettajuutta.

3. Opeidentiteetti

Opintojen alkutaipale on vahvistettu omaa asiantuntijuutta opetettavassa aineessa ja ryhmäydytty pääainejärjestössä. Oma identiteetti on lujittunut matkan varrella ja koemme olevamme teekkareita, humanisteja, matekisteja ja yhteiskuntatieteilijöitä. Pedagogisten opintojen suoritus tapahtuu yhden vuoden aikana, joka hujahtaa ohi hetkessä. Oman opeidentiteetin kehittäminen siinä ajassa saattaa olla haastavaa.

Sen lisäksi, että pääset TamAuksessa tutustumaan muihin aineenopeopiskelijoihin, pääset myös tutustumaan laajasti muihin Tampereen kasvatustieteilijöihin ja opeopiskelijoihin. Erilaisissa tapahtumissa pääsee kohtaamaan muita EDUlaisia (Kasvatustieteiden tiedekuntalaisia) sekä Tampereen SOOLilaisia (Suomen Opettajaksi Opiskelevien Liittolaisia), tuttavallisemmin Mentorin elokkaita, ITU:n varhaiskavatuksen opettajia, OKA:n luokanopettajia ja MusTa:n musiikkipedagogeja, jotka saattavat olla tulevia kollegoitasi ja vähintään ihan huippuja tyyppejä.

Tampereen kasvatustieteilijöiden ja opeopiskelijoiden yhteisö on erittäin avoin ja lämminhenkinen, josta jokainen varmasti löytää paikkansa. Muiden opeopiskelijoiden kanssa toimiessa oma opeidentiteetti kehittyy huimaa vauhtia, eikä pian ole enää ollenkaan outoa kutsua itseä opettajaksi vaikka se aluksi voikin tuntua hieman vieraalta.

Kannattaa siis ehdottomasti lähteä myös aineenopejuttujen lisäksi laajemmin mukaan opeyhteisön toimintaan pelailemaan kyykkää, pesäpalloa tai lautapelejä, kahville, sitsaamaan, piknikeille ja moniin muihin tapahtumiin.

4. SOOL

TamAus on myös portti SOOLin jäseneksi.

SOOL on siis Suomen Opettajaksi Opiskelevien Liitto joka valvoo kaikkien opettajaksi opiskelevien etua. Jäseneksi voi liittyä opettajaksi opiskelevien ainejärjestön kautta, eli sinun tapauksessasi TamAuksen.

SOOLin kautta pääse nauttimaan monista eduista kuten vapaa-ajan tapaturmavakuutuksesta ja matkavakuutuksesta, erinäisistä alennuksista ja mikä tärkeintä, kerryttämään jo opintojen aikana työttömyyskassaa lyhyitäkin sijaisuuksia tehdessä. Saat myös joka toinen viikko ilmestyvän Opettaja-lehden, sekä neljästi vuodessa ilmestyvän Opeopiskelija-lehden.

5. Talvipäivät

Vaikka Talvipäivät kuuluu selkeästi SOOL:in huikeitten etujen alle, on ne ehdottomasti nostettava ihan omaksi kohdakseen, koska onhan ne ihan uskomattoman hieno ja iso juttu meille opeopiskelijoille. Talvipäivät on jokavuotinen, Suomen suurin yhden alan opiskelijoiden kolmepäiväinen tapahtumaspektaakkeli, joka on keväällä 2024 täällä Tampereella!

SOOLin jäsenenä pääset osallistumaan Talvipäivähumuun reippaasti alennettuun hintaan ja mukaan koko Suomen opeopiskelijoiden bilesiin. Ohjelmaan kuuluu perinteisesti esimerkiksi talvista pihatekemistä, haalarimerkkitoria, approja ja massiiviset iltabileet! Talvipäivien aikaan tapahtumaa riittää liiaksikin asti ja jokainen pääsee poimimaan kirsikat kakun päältä ja osallistumaan juuri niihin juttuihin mitkä itseä eniten kiinnostaa. 

Voit myös lähteä avuksi Talvipäivien järjestämiseen nakkilaisena ja ansaita arvokasta kokemusta!

Talvipäivät on siis kolmipäiväinen tapahtuma, joka järjestetään joka vuosi eri kaupungissa, tänä lukuvuonna siis Tampereella. Valitun kaupungin opeopiskelijat järjestävät tämän spektaakkelin SOOL:in johtamana ja tunnelma on aina tässä tapahtumassa taattu.

Vuoden päästä päästään taas reissuun kotibileitten jälkeen ja Talvipäiviin kuuluukin olennaisesti matka itse kohteeseen. Tämä matka sisältää perinteisesti päivätanssit aina tarkoin varjellussa kohteessa, jonne matkalaiset kaartavat tanssahtelemaan bussimatkan kesken. Bussimatkoilla myös viihdyttää Talvipäiväkansaa bussimestarit huikeilla ohjelmanumeroilla. Eli ehdottomasti kannattaa pitää Talvipäivät mielessä myös näiden varmasti vuoden parhaiden Tampereen Talvipäivienkin jälkeen!

6. Koulutukset ja sijaisuudet

SOOL ja TamAus pitävät myös huolen, että työelämään astuessa asiantuntijuus on huipussaan. SOOL tarjoaa useita erilaisia webinaareja jäsenilleen maksutta, jotka käsittelevät ajankohtaisia ilmiöitä ja teemoja opettajuudessa ja syventävät ammattitaitoa. Näitä webinaareja pääsee seurailemaan joko omassa rauhassa kotikoneella tai yhdessä muiden opeopiskelijoiden kanssa kampuksella pienen kahvitarjoilun kanssa. 

TamAus järjestää myös koulutuksia opettajan työn eri osa-alueisiin liittyen, joihin ei pedavuoden aikana muuten ehditä kummemmin syventyä, kuten äänen ja voiman käyttöön luokkatilanteissa liittyen.

Kun ammattitaitoa alkaa kertyä, on kiva päästä tekemään sijaisuuksia opintojen ohella ja kerryttämään kokemusta. Tietoa auenneista sijaisuuksista välitetään TamAuksen kautta niin viikkokirjeessä kuin yleisessä Telegram ryhmässä ja kuten aiemmin jo mainittu, SOOLin jäsenenä pääset kerryttämään työttömyyskassaa näiden pientenkin sijaisuuksien avulla.

7. Edunvalvonta

Vielä viimeiseksi yksi ehkä tärkeimmistä TamAuksen rooleista. Jos opintojen aikana yliopistolla tai harkassa kokee ahdistavia tai epäoikeudenmukaisia tilanteita, TamAuksen hallitus on tukena. TamAus valvoo kaikkien aineenopeopiskelijoiden etua ja tarjoaa apua epämieluisissa tilanteissa. 

Hallitus myös jatkuvasti osallistuu tiedekunnan johdon kokouksiin sekä Norssilla keskustelutilaisuuksiin, joissa esimerkiksi keskustellaan opintosuunnitelmatyöstä ja opintojen kehittämisestä pyrkien parantamaan aineenopettajaopiskelijoiden opiskelukokemusta ja ammattiin pätevöitymistä.

Meihin voi olla yhteydessä matalalla kynnyksellä joko anonyymisti tai omalla nimellä kaikista askarruttavista asioista tai kehitysideoista. Hallituslaisten yhteystiedot sekä koko hallituksen yhteinen sähköposti löytyy ’Hallitus’ sivulta ja tässä on linkki anonyymiin palautelomakkeeseen: https://forms.gle/uSvfizd1u1U8A6TF6

Siinäpä oli seitsemän hyvää syytä liittyä TamAuksen jäseneksi! Ihan pian nähdäänkin jo opejutuissa teidän kanssa.

Hyvää syksyn alkua ja hurjasti tsemppiä pedavuoteen ❤

Vilma Vuorinen, TamAus ry varapuheenjohtaja ja viestintävastaava 2023

Jätä kommentti