Suomen kieli ja kirjallisuus

Suomen kielen ja kirjallisuuden opettajaopiskelija, 3. vsk.

Ennen näitä opintoja ulkomailla asuessani minut värvättiin paikalliseen Suomi-kouluun opettajaksi. Tajusin myös suomen kielen yksityistunneille olevan kysyntää, joten lähdin kokeilemaan opettamista. En ollut aluksi kovin hyvä näin jälkikäteen ajateltuna, mutta huomasin tuolloin, että voisin ehkä sopia ammattiin.

Soveltuvuuskoe oli koronapandemian vuoksi etänä. Minulla oli opintoihin hakeutuessa jo jonkin verran kokemusta opettamisesta muun muassa pidemmistä sijaisuuksista ja yksityisopetuksesta, joten olin hakijana melko itsevarma enkä kokenut prosessia stressaavana.

Opinnot aloitin kun kasassa oli aineopinnot suomen kielestä ja kirjallisuudesta perusopinnot, 3. opintovuonna.

Suoritin pedavuonna yhteensä yli sata opintopistettä. Opinnot sujuivat muuten hyvin, mutta sairastelu harjoittelujakson aikana laittoi monesti aikataulut uusiksi. En käynyt töissä, mutta opintojen ja lapsiarjen yhteensovittamisessa oli jo tarpeeksi. Harjoittelutunteja oli etenkin lukioharjoittelun alkaessa niin tiheästi, että virka aika ei aina riittänyt niiden suunnitteluun. Teoriaopinnot olivat kevyitä.

Ainedidaktiikan ensimmäinen kurssi oli lempikurssini, koska se sisälsi paljon pohdintatehtäviä ja konkreettista tekemistä. Tämän lisäksi yhteisöllisyys äikän auskujen kesken oli parasta.